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SOCIAL SECURITY
TEH2B March 18, 1998

Mr. Scott McDonald
789 Neal Drive
Gurley, Alabama 35748

Dear Mr. McDonald:

This is in response to your letter to the Commissioner
concerning Social Security numbers for your children.

The Social Security Act does not require a person to have a
Social Security number (SSN) to live and work in the United
States, nor does it require an SSN simply for the purpose of
having one. However, 1if someone works without an SSN, we
cannot properly credit the earnings for the work performed.

Other laws require people to have and use SSNs for specific
purposes. For example, the Internal Revenue Code (26 U.S.C.
6109 (a)) and applicable regulations (26 CFR 301.6109-1(d))
require an individual to get and use an SSN on tax documents
and to furnish the number to any other person or institution
(such as an employer or a bank) that is required to provide
the Internal Revenue Service (IRS) information about payments
to the individual. There are penalties for failure to do so.
The IRS also regquires employers to report SSNs with
employees’ earnings. In addition, people filing tax returns
for taxable years after December 31, 1994, generally must
include the SSN of each dependent.

The Privacy Act regulates the use of 8SNe by government
agencies. They may require an 38SN only if a law or
regulation either orders or authorizes them to do so.
Agencies are required to disclose the authorizing law or
regulation. If the request has no legal basis, the person
may refuse to provide the number and still receive the
agency'’s services. However, the law does not apply to
private sector organizations. Such an organization can
refuse its services to anyone who does not provide the number

on request.



We hope you find this information helpful. If you have
further questions, you may call our toll-free number,

1-800-772-1213. Our representatives will be glad to help
you.

Sincerely,

Charles H. Mullen
Associate Commissioner
Office of Public Inquiries



